Spring naar de content

De rechtszaak

Jarenlang betaalden Nederlandse ondernemers een veel te hoge fee door Visa en Mastercard. Interchange Overcharge (door MIFC) sleept deze creditcardmaatschappijen daarom voor de rechter.

Wat is er precies aan de hand?

Bezoekers van buiten Europa – bijvoorbeeld uit de VS of Azië – betalen op reis in Nederland vaak met een creditcard. Ze gebruiken hun creditcard bijvoorbeeld om hun hotel te betalen, om af te rekenen in een restaurant, om een excursie te boeken, of om een souvenir te kopen voor thuis. De wereldwijd geaccepteerde creditcards van Visa en Mastercard zijn populair onder toeristen en zakelijke reizigers. Ook worden er door klanten van buiten Europa aankopen gedaan bij Nederlandse webshops.

Over elke betaling met een creditcard van buiten Europa betaal je als ondernemer een bepaalde vergoeding, de zogenoemde interchange fee. Maatschappijen als Visa en Mastercard konden de hoogte van deze vergoeding lange tijd zelf vaststellen, samen met de banken die hun kaarten uitgeven. Inmiddels is uit onderzoek gebleken dat deze twee creditcardmaatschappijen de Interchange Fee jarenlang (in elk geval tussen 1992 en 2019) op een kunstmatig hoog niveau hebben gehouden, oplopend tot zo’n 2 procent van ieder transactiebedrag.

Dit percentage is aanzienlijk hoger dan het percentage dat Visa en Mastercard hanteerden nadat de Europese Commissie in 2015 en 2017 haar zorgen en bezwaren hierover uitte. In antwoord op de bezwaren van de Europese Commissie verlaagden Visa en Mastercard in 2019 de interchange fees aanzienlijk. Bij betalingen met debetkaarten wordt tegenwoordig nog maximaal 0,2 procent van het transactiebedrag als kosten gerekend; bij creditcards geldt een maximaal percentage van 0,3 procent van het transactiebedrag. Voor online transacties gelden hogere Interchange Fees. Dan gaat het om percentages tussen de 1,15% en 1,5% van het transactiebedrag. Deze verlaging geldt niet voor betalingen met commerciële betaalkaarten.

Waarom is het niet oké wat Visa en Mastercard deden?

Zowel Visa als Mastercard, met hun groepsmaatschappijen en licentiehouders, stellen kunstmatig hoge interchange fees vast voor het gebruik van hun betaalkaartensysteem. De Mastercard- en Visa-netwerken bepalen de hoogte van de interregionale interchange fees die door de banken moeten worden toegepast. Ondernemers, zoals hotels, winkels of restaurants, hebben geen middelen om het niveau van de interchange fees te beïnvloeden. De te hoge interchange fees werden simpelweg automatisch aan hen berekend over elke transactie.

Nadat de Europese Commissie haar zorgen en bezwaren had geuit bij Visa en Mastercard over de hoogte van hun interchange fees, zijn de tarieven in 2019 naar beneden bijgesteld. De Europese Commissie was bezorgd dat interregionale interchange fees de prijzen voor Europese ondernemers die betalingen accepteren met kaarten buiten Europa, op een concurrentieverstorende manier zouden kunnen verhogen. Afgeschaft zijn de interchange fees echter nog steeds niet.

Dus: dat betekent nog steeds dat jij als hotel, winkelier, eigenaar van een horecagelegenheid of andere ondernemer met klanten van buiten Europa, waarschijnlijk jarenlang te veel betaalt. Zéker als je veel internationale kaarttransacties afhandelt. En dat is oneerlijk. Vandaar dat wij Visa en Mastercard nu voor de rechter slepen, in een poging om het te veel betaalde bedrag terug te krijgen.

Lege portemonnee
Creditcard machine

Heb ik ook teveel betaald?

Had jij vanaf 1992 een winkel, webshop, hotel, restaurant, café of andere onderneming? En heb je klanten van buiten Europa die betalen met een kaart van Visa of Mastercard? Dan heb jij ongetwijfeld ook te veel betaald. In dat geval kun je je (gratis) aanmelden voor onze collectieve claim.

Wat gaat Interchange Overcharge (door MIFC) precies doen?

Interchange Overcharge (door MIFC) wil opkomen voor de belangen van alle Nederlandse bedrijven die door de te hoge interchange fees schade hebben geleden en nog steeds lijden en deze kosten terugvorderen van Visa en Mastercard.

Eerst gaan we proberen om Visa en Mastercard aan tafel te krijgen voor een schikking. Slagen deze onderhandelingen niet? Dan dienen we collectieve claims in en gaan we namens alle aangemelde bedrijven proberen om een passende vergoeding te krijgen via de rechtbank. Visa en Mastercard zullen in aparte procedures voor de rechtbank worden gedaagd, waar we willen dat de rechtbank vaststelt dat het handelen van Visa en Mastercard onrechtmatig was en dat ze alle getroffen bedrijven moeten compenseren voor de geleden schade.

We hopen (en verwachten) dat onze claims gegrond worden verklaard. In dat geval dienen Visa en Mastercard ook alle redelijke kosten van de rechtszaak te betalen.

Goed daarbij om te weten: leiden de acties niet tot vergoeding van de door jouw geleden schade, dan hoef je niets te betalen. De rechtszaken worden gefinancierd door Taupe. Taupe is een onderneming die gefinancierd wordt door fondsen beheerd door Fortress Investment Group LLC.

Als de rechtszaken niet leiden tot een compensatie van de schade dan zijn de kosten van de rechtszaken en overige kosten voor rekening van de financier. Leidt de actie wel tot vergoeding van de door jouw geleden schade, dan heeft de financier recht op een succesvergoeding. Hoe hoog die succesvergoeding is, ligt aan de hoogte van de totale compensatie die Visa en/of Mastercard vergoeden. De vergoeding bedraagt maximaal 25% (exclusief BTW indien van toepassing).

We zullen vragen aan de rechter om te bepalen dat Visa en Mastercard de volledige succesvergoeding voor hun rekening nemen. In dat geval betaal je geen ‘no cure no pay’- vergoeding en hoef je niet bij te dragen met een deel van jouw vergoeding. We kunnen niet beloven dat dit lukt, maar we zullen ons daar voor inzetten.

Steun ons!

In de strijd voor een passende vergoeding

Visa en Mastercard profiteerden jarenlang van kunstmatig hoog gehouden interchange fees. Als ondernemer had je hier geen enkele invloed op. Dat is oneerlijk én juridisch onhoudbaar. Wij willen via de rechter afdwingen dat de creditcardmaatschappijen een passende schadevergoeding betalen voor de geleden schade.

Meld je aan!

Heeft jouw onderneming schade geleden door de onrechtmatige praktijken van Visa en Mastercard? Aanmelden voor onze collectieve claim kost je helemaal niets. Het levert je in het beste geval een passende schadevergoeding op.

In het kort

  1. Wij stellen Visa en Mastercard aansprakelijk voor de te hoge interchange fees die ze jarenlang in rekening brachten over betalingen met betaalkaarten van buiten Europa.
  2. Jij meldt je kosteloos aan voor onze acties tegen deze twee creditcardmaatschappijen.
  3. Wij voeren de rechtszaken namens jou en alle andere aangemelde gedupeerden – zonder kosten voor jou.
Aanmelden
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram