Veelgestelde vragen
De situatie
Visa en Mastercard berekenen al jarenlang willens en wetens een te hoge interchange fee over internationale betaaltransacties met kaarten die buiten Europa zijn uitgegeven. Daardoor betaalden Nederlandse winkeliers, horecabedrijven en andere ondernemers te hoge kosten. In twee collectieve procedures gaat Interchange Overcharge de te veel betaalde bedragen terugvorderen.
Het gedrag van Visa en Mastercard belemmert de eerlijke concurrentie. Door de interchange fees kunstmatig hoog te houden, hebben ondernemers jarenlang te veel betaald (en betalen ze nog steeds te veel) zónder dat ze ruimte hadden om te onderhandelen over deze kosten. Dat is in strijd is met het mededingingsrecht en met de principes van een vrije markt.
Op dit moment zijn Visa en Mastercard de belangrijkste partijen die zijn onderzocht door de Europese Commissie voor deze praktijken. Zij werden aangewezen als hoofdverantwoordelijken voor het instellen van onnodig hoge kosten bij internationale transacties. Voor zover bekend zijn er geen andere betaalmaatschappijen die door Europese toezichthouders voor vergelijkbare overtredingen worden onderzocht.
Voor consumenten verandert er niet meteen veel, omdat de rechtszaak zich richt op bedrijven (zogenoemde ‘merchants’) die zijn getroffen door de hoge interchange fees.
Voor aangemelde bedrijven betekent een succesvolle rechtszaak dat zij mogelijk compensatie kunnen ontvangen voor de te veel betaalde transactiekosten.
De te hoge interchange fees zijn al jaren een probleem, met name sinds 1992. In 2019 kwam er een overeenkomst tot stand tussen de Europese Commissie en Visa en Mastercard om deze fees aanzienlijk te verlagen. Helaas leggen Visa en Mastercard nog steeds interchange fees op. Interchange Overcharge richt zich dan ook op compensatie voor ondernemers over de periode van 1992 tot heden.
Ja, de impact is aanzienlijk. Per transactie lijkt de interchange fee misschien klein, maar door het hoge aantal transacties kon de schade voor ondernemers jarenlang flink oplopen. Denk maar aan toeristische bedrijven en retailers die dagelijks tientallen betalingen met buitenlandse kaarten verwerken.
De markten voor betalingen zijn complex en deze zijn al decennia lang voorwerp van onderzoek van de Europese Commissie. Het duurde tot 2019 voordat er op Europees niveau definitieve afspraken werden gemaakt over de interregionale interchange fees tot het probleem en de omvang daarvan echt duidelijk werd. En ook toen werd het nog niet helemaal opgelost. Ook in andere landen lopen pas sinds de laatste jaren soortgelijke procedures.
De rechtszaak
Interchange Overcharge (door MIFC) voert twee collectieve rechtszaken op basis van de Wet Afwikkeling Massaschade in Collectieve Acties (WAMCA). Ons doel: namens alle getroffen Nederlandse ondernemers compensatie claimen voor de te hoge interchange fees die zij jarenlang hebben betaald en nog steeds betalen.
We willen dat de rechter bevestigt dat Visa en Mastercard onrechtmatig handelen. Ook willen we compensatie afdwingen voor ondernemers die te veel hebben betaald.
Interchange Overcharge (door MIFC) heeft Visa en Mastercard inmiddels uitgenodigd voor overleg over een oplossing. Leiden deze gesprekken niet tot een schikking? Dan dagvaarden we Visa en Mastercard medio 2025.
Rechtszaken als deze zijn vaak een zaak van een lange adem en vergen een zorgvuldige voorbereiding. Het kan jaren duren voordat de rechter komt met een definitieve uitspraak. De verwachting is dat de volledige procedure bij de rechtbank ongeveer vier jaar zal duren, maar dat hangt ook af van de houding van Visa en Mastercard. Een uitspraak verwachten we dan ook op zijn vroegst in 2029.
Ja, het bewijs is gebaseerd op Europese onderzoeken en rapporten van economen. Dit toont aan dat de interchange fees buitenproportioneel hoog waren, waarover ook de Europese Commissie haar zorgen heeft geuit. Daarnaast zijn er economische analyses die onderbouwen hoe de interchange fees hebben gezorgd voor een beperking van de vrije markt.
Het gespecialiseerde advocatenkantoor Scott & Scott voert de juridische procedures namens stichting Multilateral Interchange Fees Claims.
De rechtszaken zijn gebaseerd op schendingen van artikel 101 van het Verdrag betreffende de Werking van de Europese Unie (VWEU) en artikel 6 van de Nederlandse Mededingingswet. Ook wordt er een beroep gedaan op artikel 6:162 van het Burgerlijk Wetboek, dat over onrechtmatig handelen gaat. Daarnaast zal Interchange Overcharge zich beroepen op alle andere nuttige wetsartikelen.
Ja, in Nederland zijn dit de eerste collectieve claims. In het Verenigd Koninkrijk lopen al enkele jaren soortgelijke rechtszaken.
In dit geval heeft de Europese Commissie de verantwoordelijkheid op zich genomen. De Europese Commissie deed grondig onderzoek naar de interchange fees en bereikte in 2019 een afspraak met Visa en Mastercard, waarna zij hun interchange fees verlaagden. Daarom heeft de ACM hier geen rol in gehad.
Vergoedingen en kosten
De rechtszaken kunnen jaren duren. Vergelijkbare zaken duurden tenminste drie jaar. Een definitieve uitspraak is op z’n vroegst in 2028 te verwachten. Dan weet je dus ook of je kans hebt op schadevergoeding.
De hoogte van de uiteindelijke vergoeding hangt af van het aantal transacties en de betaalde interchange fees. Grotere bedrijven met meer transacties ontvangen mogelijk een hogere vergoeding, maar de berekening van het compensatiebedrag is voor iedereen gebaseerd op dezelfde juridische basis.
Aanmelden kost je helemaal niets. De rechtszaak wordt gefinancierd door Taupe. Taupe is een onderneming die gefinancierd wordt door fondsen beheerd door Fortress Investment Group LLC. Taupe ontvangt alleen een vergoeding als de zaak succesvol is.
Stichting Multilateral Interchange Fees Claims is opdrachtgever van de rechtszaken en betaalt de kosten. De kosten van de procedure worden gefinancierd door Taupe, een onderneming die gefinancierd wordt door fondsen beheerd door Fortress Investment Group LLC. Taupe ontvangt alleen een vergoeding als er succes behaald wordt.
Onze stichting wordt gefinancierd door Taupe, een externe financier, wat een onderneming is die gefinancierd wordt door fondsen die worden beheerd door Fortress Investment Group LLC. Dit is een wereldwijd bekende partij in juridische financiering.
Als de rechtszaak niet leidt tot een compensatie van de schade dan zijn de kosten van de rechtszaak en overige kosten voor rekening van de financier. Leidt de actie wel tot vergoeding van de door jouw geleden schade, dan heeft de financier recht op een succesvergoeding. Hoe hoog die succesvergoeding is, ligt aan de hoogte van de totale compensatie die Visa en/of Mastercard vergoeden. Deze vergoeding bedraagt maximaal 25% (exclusief BTW indien van toepassing).
We zullen vragen aan de rechter om te bepalen dat Visa en Mastercard de volledige succesvergoeding voor hun rekening nemen. In dat geval betaal je geen ‘no cure no pay’- vergoeding en hoef je niet bij te dragen met een deel van jouw vergoeding. We kunnen niet beloven dat dit lukt, maar we zullen ons daar voor inzetten.
Nee.
Aanmelden
Aanmelden kan via het registratieformulier op deze website.
De rechtszaken zijn bedoeld voor alle Nederlandse bedrijven die vanaf 1992 betalingen hebben verwerkt met betaalkaarten van Visa en/of Mastercard die buiten Europa zijn uitgegeven.
Wij kijken naar betaalkaart-transacties uit de periode vanaf 1992 t/m heden. Ook als je onderneming niet meer bestaat kan je meedoen.
Je kan je alleen aanmelden namens jouw onderneming als je daartoe bevoegd bent, bijvoorbeeld omdat je bevoegd bestuurder, vennoot of eigenaar van een eenmanszaak bent of op basis van een volmacht.
Je kan deze overeenkomst binnen 14 dagen kosteloos herroepen. Hiervoor kun je een e-mail sturen naar: [email protected].
Ook na 14 dagen kan je opzeggen. Als mijn onderneming (mede) dankzij de inspanningen van Interchange Overcharge schadevergoeding ontvangt van Visa of Mastercard, dan heeft Interchange Overcharge nog steeds recht op de succesvergoeding van maximaal 25% (exclusief BTW indien van toepassing). Dat recht bestaat wanneer een vergoeding wordt betaald in het kader van een schikking of juridische procedure.
Zeker! Interchange Overcharge (door MIFC) hecht grote waarde aan privacy. In onze privacyverklaring (die in lijn is met de AVG) lees je meer over hoe we omgaan met jouw gegevens.
Voor vragen en verdere informatie kun je ons altijd mailen op [email protected].