Spring naar de content

Over ons

Interchange Overcharge is een initiatief van Stichting Multilateral Interchange Fees Claims. Deze stichting is opgericht om de belangen te behartigen van gedupeerde Nederlandse bedrijven. Interchange Overcharge doet dat onder meer door collectieve acties te voeren tegen Visa en Mastercard. Deze twee creditcardmaatschappijen brachten jarenlang te hoge transactiekosten (interchange fees) in rekening voor internationale betalingen met credit- en debitcards. Deze te hoge kosten zijn jarenlang in stand gehouden door overeenkomsten tussen creditcardmaatschappijen en banken.

Dit leidt tot een onnodige financiële belasting voor bedrijven als hotels, winkels, horecagelegenheden, webshops en andere ondernemers die betalingen met kaarten van buiten de Europese Unie hebben geaccepteerd en hiervoor structureel te veel kosten hebben betaald.

Team om de tafel

Onze missie

Het doel van de stichting is om een schadevergoeding te verkrijgen voor deze bedrijven die te veel betaalden, en die door het gebrek aan marktwerking bovendien geen mogelijkheid hadden om te onderhandelen over lagere tarieven. Met gebruik van de Wet Afwikkeling Massaschade in Collectieve Actie (WAMCA) eist Interchange Overcharge via een collectieve rechtszaak een vergoeding voor alle betrokkenen.

De mensen achter Interchange Overcharge (door MIFC)

Interchange Overcharge (Stichting Multilateral Interchange Fees Claims) kent een Raad van Bestuur, die de dagelijkse leiding heeft en beslissingen neemt over de strategie en uitvoering van de rechtszaak.

Ellen Soerjatin

Ellen Soerjatin

Ellen is al 30 jaar advocaat. Ze was medeoprichter van het Nederlandse advocatenkantoor Evers Soerjatin, waar ze tot 1 januari 2021 partner was. Sinds die datum is zij of counsel bij het kantoor. Voor de oprichting van Evers Soerjatin was Ellen partner bij onder meer Stek (2011-2016) en DLA Piper (1993-2008), waar zij leiding gaf aan de Amsterdamse praktijkgroep Litigation & Regulatory. Tussen 2008 en 2011 was Ellen adviseur van het bestuur van de Nederlandse Zorgautoriteit.

Als corporate governance specialist vertegenwoordigt Ellen cliënten in enquêteprocedures bij de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam, D&O aansprakelijkheidsprocedures en ondernemingsrechtelijke geschillen. Ook verdedigt zij accountants, advocaten, notarissen en belastingadviseurs in beroepsaansprakelijkheidszaken (civiele vorderingen en tuchtklachten). Ellen treedt veelvuldig op als onderzoeker, tijdelijke commissaris of beheerder van aandelen, benoemd door de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam in enquêteprocedures.

Ellen treedt ook op als mediator in zakelijke geschillen. Zij is docent aan de Grotius Post Doc opleiding Corporate Litigation en bekleedt diverse nevenfuncties, waaronder die van lid van de Raad van Toezicht binnen de Stichting Compensatie Petrobras. Verder is Ellen lid van de Kamer Forensische Accountancy (die adviseert over nieuwe standaarden voor forensische accountancy) en de Kamer Interne Onderzoeken van het Institute for Financial Crime en is zij lid geweest van het Hof van Discipline (tucht appèlrechter advocatuur). Ellen is fellow van het ZIFO (Zuidas Instituut voor Financieel Recht en Ondernemingsrecht) en lid van de commissie die het Nederlands Register Gerechtelijk Deskundigen (NRGD) adviseert over de normen voor toelating van deskundigen op het gebied van forensisch onderzoek.

Claudia Koken

Claudia Koken

Claudia Koken is oprichter en partner bij COMP. lawyers, een boutique avocatenkantoor gespecialiseerd in competition, compliance en consumentenrecht. Claudia heeft meer dan 25 jaar werkervaring. Ze begon haar carrière in 1998 als toezichthouder bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Daarna werkte ze als mededingingsadvocaat bij een aantal internationale advocatenkantoren in Amsterdam en Brussel, waaronder bij Baker McKenzie en Norton Rose Fulbright.

Claudia studeerde Nederlands recht aan de Universiteit Maastricht en Europees recht aan de Universiteit van Amsterdam. Ze voltooide vier postdoctorale opleidingen in Nederlands en Europees mededingingsrecht, in Fusies en Overnames, in Privacy en Data Protection Law en in US Law (George Washington University Law School, GWU).

Claudia is oprichter en bestuurslid van de Stichting Women in Competition Nederland.

Dominiek Vangaever

Dominiek Vangaever

Dominiek heeft een achtergrond in de internationale financiële wereld met een sterke focus op risico- en compliancebeheer en brengt een waardevol perspectief en waardevolle vaardigheden mee naar de Raad van Bestuur.

Na 15 jaar bij ING Groep te hebben gewerkt, heeft Dominiek senior management posities bekleed bij mondiale financiële instellingen zoals de African Development Bank, European Bank for Reconstruction & Development en InterAmerican Development Bank.

Meest recentelijk was Dominiek Chief Risk Officer en uitvoerend directeur van een wereldwijde niet-gouvernementele organisatie waar hij verantwoordelijk was voor risico en naleving, fraudebeheer en verzekeringen. Hij is ook niet-uitvoerend bestuurder en uitvoerend adviseur geweest voor raden van bestuur en directieteams en getuige-deskundige voor Britse rechtbanken.

Dominiek studeerde af aan de Johns Hopkins University School of Advanced international Studies in Washington DC, VS en Bologna, Italië met een mastergraad in Internationale Economie en Europese Studies na een rechtenstudie aan de universiteiten van Antwerpen en Leuven, België. Hij is in het bezit van Belgische, Amerikaanse en Britse paspoorten, spreekt vloeiend Engels, Frans, Nederlands en Spaans met werkkennis van Italiaans en Duits en heeft op vier continenten gewoond en gewerkt.

Sinds 2021 bekleedt Dominiek de functie van lid van de Raad van Bestuur binnen de Airbus Investors Recovery Stichting en sinds 2023 bij de Fiat Chrysler Investor Recovery Stichting.

Cathalijne van der Plas

Cathalijne van der Plas

Cathalijne van der Plas is hoogleraar Internationaal Privaatrecht aan de Universiteit Leiden. Na haar proefschrift over de taak van de rechter en het IPR aan de Radboud Universiteit in 2005, begon ze in de praktijk en combineerde vanaf 2007 haar werkzaamheden in de advocatuur met een docentschap aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 2020 is ze partner bij JahaeRaymakers, waar ze een internationale IPR-praktijk voert.

Daarnaast is Cathalijne lid van de Staatscommissie voor internationaal privaatrecht, lid van het Algemeen Bestuur van de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Internationaal Recht (KNVIR) en redactielid van het tijdschrift Nederlands Internationaal Privaatrecht (NIPR). Ook is ze vaste annotator voor de Nederlandse Jurisprudentie (NJ).

Matthijs Visser

Matthijs Visser

Matthijs Visser werkt sinds 2001 als consultant op het gebied van mededingingseconomie en trad in 2004 toe tot RBB Economics, waar hij gevestigd is in het Nederlandse kantoor in Den Haag. Eerder bekleedde hij functies bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), DG Concurrentie van de Europese Commissie en het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken. Matthijs adviseert op een breed terrein, waaronder fusiezaken, onderzoeken op basis van artikel 101 en 102, staatssteunkwesties en regelgevingsvraagstukken in de elektronische communicatiesector.

Mark Falcon

Mark Falcon

Mark is oprichter en directeur van Zephyre, een adviesbureau voor reguleringsstrategie, waar hij fungeert als expertadviseur en getuige in complexe mededingings- en regelgevingzaken in de financiële dienstverlening en technologie. Daarnaast is hij beleidsadviseur voor Which? (een Britse consumentenorganisatie), Associate Faculty-lid aan de Imperial College Business School en al lange tijd Specialist Advisor voor de Treasury Committee van het Britse Lagerhuis.

Eerder was Mark Executive Director bij de Payment Systems Regulator, waar hij verantwoordelijk was voor regelgevingsbeleid en strategie, en Hoofd Economische Regulering en Chief Economist bij Three/CK Hutchison, de grootste buitenlandse investeerder in het VK op meerdere industriegebieden. Ook was hij medeoprichter van Frontier Economics, het grootste economische adviesbureau van Europa, waar hij de financiële dienstverleningstak van Frontier opbouwde.

Zo werken wij

Als collectieve belangenbehartiger voert Interchange Overcharge (door MIFC) haar werkzaamheden uit in overeenstemming met de principes van de Claimcode 2019. Dit is een gedrags- en governancecode, gericht op het deugdelijk en onafhankelijk functioneren van claimstichtingen.

In ons Claim Code Compliance document vindt u meer informatie over de structuur van de Stichting Multilateral Interchange Fees Claims (de stichting achter Interchange Overcharge) en hoe wij voldoen aan de Claim Code 2019.

Stichting Multilateral Interchange Fees Claims (de initiatiefnemer van Interchange Overcharge) wordt niet vermeld in het Centraal Insolventieregister (rechtspraak.nl), zij is niet failliet verklaard en er is geen verzoek tot faillietverklaring aanhangig, aan de stichting is geen surseance van betaling verleent, en zij probeert niet een akkoord te bereiken via een WHOA-procedure.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram